GUSZTU . . . LAN VAGYOK, MERT INGATLANOZOM – AVAGY A BANK ÁLTAL FELPUMPÁLT INGATLANOK VILÁGA.

2013.04.12. Szűcs László

Aki most azt mondja, hogy azok a “sze . . t ingatlanosok gusztustalan árakat” mondanak az eladónak, annak ajánlom a következő történetet.

 

Volt egyszer-hol nem volt egy ingatlan. A tulajdonos úgy gondolta, hogy felvesz rá hitelt vagy mert úgy gondolta, jó üzlet, vagy mert meg akarta vásárolni, és hamarabb akart beköltözni az ingatlanba, mielőtt annak árát meg tudta volna termelni. A bank kiküldte szerződött értékbecslőjét, akinek többé-kevésbe sikerült egy nagyságrendi árat belőni az ingatlanra, mint becsült érték.

A bank azt hajtogatta, hogy neki az ún. „menekülési értéket” kell figyelembe venni, mert „ha nem tudná fizetni a tulajdonos a törlesztőrészletet”, akkor a bankot ez biztosítaná a gyors eladhatósághoz.

Ezzel azt az érdekes bizsergető, de valójában hamis érzést keltették a tulajdonosokban, hogy az ingatlanuk „ÁRA” az egy elég „FIX ÁR”, mert ugye, ha már a menekülési értéke is ennyi, és a bank ugye be akarta biztosítani magát, akkor „ennyiért biztos” el lehet majd adni az ingatlant.

A helyzet az, hogy valójában pont a fordítottja történt, csak a látszat, és a marketing duma a „menekülési érték” kicsit megtévesztett. Az igazsághoz meg kell vizsgálnunk, hogy a banknak mennyibe került a „hitelt” kihelyezni. Nos, eléggé közhely lehet, amit mondok, de most már a lakosság nagy része tudja azt, hogy valójában: „semmibe”. Amennyiben ez Neked új lenne, csak keress rá a Google-ban a „pénz értéke” szavakra, és többet tudsz majd meg a pénzről, mint egy közgazdász 5 év egyetemi tanulmányai alatt. Elnézést kérek a közgazdászoktól, ezt majd kitöröljük, és visszavonjuk, stb.

Szóval a bank ezzel túljárt a vevő, és az eladó eszén is, még akkor is, ha az értékbecslő „véletlenül” többet hozott ki becslésként, mint azt valójában kellett volna. Íme napjaink helyzete: korábban 9-10 millióért árult lakásokról hallunk elkelni el 3 millióért banki végrehajtás alatt.

Ezek után mit gondolsz? A Te ingatlanod, amit felbecsült anno az „X” bank értékbecslője, vajon mennyit ér valójában? Máshogy kérdezek: elhiszed még, hogy annyit ér, amennyit korábban 1-2 éve kihoztak neked?

Vagy csak beetettek, hogy „ennyit ér” és nagyjából ennyi hitelt adnak érte, és most meg nem érted, miért nem tudod ugyanannyiért eladni? Sőt, a hitel meg csak hízik, és hízik a tulajdoni lapodon…

A tapasztalatom szerint egy átlag eladónak másfél-két évre van szüksége ahhoz, hogy rájöjjön, vagy hogy tudatosodjon benne, hogy „nem ő diktál” – persze van, aki már több, mint 10 éve árulja az ingatlanját, mert amikor még 35-öt adtak érte, és akkor nem adta oda, akkor most „mi az, hogy még 10 év múlva 25-ért sem jön a vevő!?” – Na ha Te is ilyen konok vagy, akkor előre látom, hogy még az unokáid is árulni fogják. – De hol ebben az értelem? Ne keresd sehol. Ez esetben nagy esélyed van bekerülni a Guinness rekordok könyvébe, mint a világ leghosszabb ideig árult ingatlanja. 

Nézd meg, mennyit értek 1995. körül az ingatlanok, mennyiért adták-vették – ha még meg tudod találni az akkori árakat valahol feljegyezve.
Na, ha annyira leestek, akkor tényleg van esélye, hogy hamarosan ismét emelkedni fognak az árak. Addig pedig inkább ne számítsunk rá. Ugyanis onnan – az úgynevezett “ingatlan boom”-tól fogva kezdték el a banki hitelt Magyarországon belepumpálni az ingatlanokba. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy biztosan vissza fognak esni addig az árak – ez nem biztos. De jobb, ha nem várod meg, meddig fognak esni.

Mit akarok mondani? Azt, hogy aki ingatlant árul, ne higgye azt, hogy „az eladáshoz IDŐ kell”, meg hogy „Majd várunk kicsit, hogy jobb legyen.”, vagy hogy „Pár év múlva biztosan elindulnak felfelé az árak.”, stb. – mert ez az egyik legnagyobb tévedés, amibe ebben a szakmában bele lehet esni. Tedd fel a kérdést magadnak: Mióta árulom? Tényleg el tudom engedni? Hol hirdetek? Megteszek mindent az eladásért, vagy csak várok egy pofazacskómba repülő sült csirkét?

Mert ha ezeket kipipálhatod, és több, mint fél éve árulod, akkor neked 99% biztos, hogy TÚL VAN ÁRAZVA az ingatlanod. Ahhoz, hogy valóban működjenek is a hirdetéseid, bizony nem elegendő jó helyeken, és sok pénzt elkölteni hirdetésekre.

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!
 
 
Következő javasolt cikkünk…
HOGYAN KELL TOTÁL HIBÁSAN BELÖNI AZ INGATLAN IRÁNYÁRÁT >>>
 
 
Eladó ingatlanjainkat pedig itt láthatod >>>