HOGYAN KELL TOTÁL HIBÁSAN BELÖNI AZ INGATLAN IRÁNYÁRÁT

2013.04.12. Szűcs László

Egyszer egy Eladó, (persze nem Te, mert ilyen veled biztosan nem történne meg) aki el szeretett volna adni egy ingatlant. Fogta, és a jó öreg „nézzük, mennyiért adják a hasonló ingatlanokat” típusú „technológiával” felment az internetre,
 
ahol megpróbálta ezt gyorsan, és olcsón megvalósítani. Nos, meglátott 3-4 ingatlant, ami hasonló paraméterű volt, mint az övé, melyet közel egy áron árultak, és amely nagyjából tetszett neki is, tehát szeretett volna ennyit megkapni érte.

Felhívott néhány ingatlanost, vagy feltette néhány ingyenes hirdetésre az ajánlatát, melynek köszönhetően az ingatlanosok hívták fel őt.

Mivel több jelentkező is volt az értékesítésre, természetesen nem kötött kizárólagos szerződést, és több megbízást adott több irodának.

Azok az adatok, amelyek alapján ő beállította az árakat a következő:

a) amennyiért látta a többi hasonló paraméterű lakásokat hirdetni – hamis;

b) amennyiért Ő maga szeretne túladni rajta – sajnos szintén hamis irány.

Természetesen ezek ahhoz vezetnek, hogy az ingatlan torz, a valóságtól teljesen elszakadt áron fog megjelenni a piacon. – A többi eladó látni fogja, és viszonyítani fogja a sajátját ehhez a túlárazotthoz, emiatt elkezdenek korrigálni persze felfelé: ebből pedig lesz egy szép kis árfelhajtó spirál, melyben – mint a körhinta – mindenki a másik hirdetését nézi, és „hogy az övé mennyivel jobb” alapon teljesen elrugaszkodnak a földtől az ingatlan irányárak. Ezt hívják nálunk úgy, hogy BOLONDÁRAK.

Innentől kapunk egy olyan kínálati ár tömeget az interneten, ami sokszor TELJESEN félrevezető.

Következményképpen a hirdetések nagyon hatástalanok lesznek, és sokáig fenn lesznek, illetve az ingatlanosok csak nagyon nehezen tudnak eladni közülük, és ezek között is csak azokat, amelynél a tulajdonost idővel rá tudják venni, hogy nézzen rá az igazi árára a saját ingatlanjának.

Ebből ered az a hamis elképzelés, téveszme, hogy az eladás csak idő kérdése.

További oltári, üvöltő, és FATÁLIS hamis adat: “ha többért árulod, többért adod el, mert magasabbról indul az alku“. – Ennyi erővel árulhatnád +100 millió forinttal drágábban is az ingatlant – az ilyen emberek ebbe nem gondolnak bele? Akkor ez egy kész aranybánya? – Nem, ez egy “hurráoptimista” téveszme. – Szóval ha csökkentettél az irányáradon és még mindig nincs jelentkező, az nem azt jelenti, hogy még továbbra is nem az árral van a baj. Tehát elképzelhető, hogy mindez idáig a csillagos égben és a felhők között jártál árban, most “már látszanak a földrészek”, de még mindig nem a földön jársz az áraddal.

A fentiekből következik, hogy a hirdetések 80%-a hamis képet ad az ingatlanpiaci árakról, mivel azok a sikertelen 20% ajánlatait tartalmazza feltorlódva az évek során, melyek összeadódnak, s így feltorlódva a hirdetési portálokon a sikeresen eladásra kerülő, egy adott időszakban újonnan piacra kerülő ingatlanok szinte elvesznek a tömegben.

Ráadásul ez azért is így van, mert egy korrekt áron meghirdetett ingatlan – akárcsak egy ilyen autó az autós portálokon – igen gyorsan elkel: úgy értem napok, vagy hetek alatt! Mondhatjuk, hogy csak felvillan és már el is tűnik – ezt az eladók nagy része nem veszi észre, mivel nincsenek minden nap fenn az interneten, ezért az árakat pont a sikertelen 20% hibás áraihoz képest látják!

– Mit lehet ez ellen tenni? Figyelni kell! Kérdezni kell.

A LÉNYEG NEM AZ, HOGY MENNYIÉRT HIRDETIK, HANEM, HOGY “MENNYIÉRT ADJÁK EL” AZ INGATLANOKAT.

Az emberek időnként elmondják, mennyiért ment el az ingatlanjuk, időnként nem.

Végül ki fog alakulni az IGAZI kép benned: az ingatlan valódi ára.

Nyilván azok a fránya ingatlanosok között is fogsz találni olyat, aki elmondja neked a stabil adatot ezzel kapcsolatban – az egyetlen tesztje az lesz, hogy kipróbálod, és ha működik számodra, akkor igaz!

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!
 
 
Következő javasolt cikkünk…
HELYSZÍNI BEMUTATÓT CSAK INGATLANOSSAL VAGY CSAK NÉLKÜLE >>>
 
 
Eladó ingatlanjainkat pedig itt láthatod >>>