Lecserélheti a lakásom zárját a haszonélvező?

2017.10.05. Releváns

Amikor egyre inkább elmérgesedik a lakástulajdonos és a haszonélvező közötti viszony, gyakran előfordul, hogy előbbi egyszerűen lecseréli az ajtózárat, amire válaszul a felpaprikázott tulajdonos kilakoltatással vagy a haszonélvezet megszüntetésével fenyegetőzik. De vajon a haszonélvezőnek joga van az önkényes lépéshez?A válasz röviden: igen. A haszonélvezet ugyanis bizonyos szemszögből nézve erősebb a tulajdonjognál, a haszonélvező a lakást birtokolhatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti. Ezen jogainak a gyakorlásában a haszonélvezőt senki, még a tulajdonos sem akadályozhatja meg, és amennyiben a helyzet megkívánja, a haszonélvező a jogai biztosítása érdekében akár a lakás zárjait is lecseréltetheti akár a tulajdonos hozzájárulása nélkül vagy annak akarata ellenére is.

A másik oldalról nézve ez azt is jelenti, hogy a tulajdonos nem távolíttathatja el vagy rakhatja ki a haszonélvezőt a lakásból, még akkor sem, ha megromlik a kapcsolatuk. A haszonélvező oldalát erősíti továbbá, hogy a tulajdonos egyébként is csak annyiban gyakorolhatja a birtoklás, használat, hasznosítás és a hasznok szedésének a jogát, amennyiben a haszonélvező ezekkel a jogokkal nem kíván élni. Amennyiben pedig a haszonélvező nem él a jogaival, az még nem jelenti azt, hogy a lakáson fennálló haszonélvezeti jog megszűnne.

A haszonélvezeti jog nem ruházható át, azonban a birtoklás, a használat és hasznok szedésének a jogát a haszonélvező harmadik személynek átengedheti. Abban az esetben, amennyiben az átengedés ingyenesen történik, úgy azt a haszonélvező a tulajdonos jóváhagyása nélkül szabadon megteheti. Ettől azonban jóval gyakoribb az az eset, amikor ezen jogok átengedése ellenérték fejében történik, tehát amikor a haszonélvező gyakorlatilag bérbe adja a lakást. Ebben az esetben a haszonélvező előzetesen értesíteni köteles a tulajdonost, aki igényt tarthat azonos feltételek mellett a lakás használatára.

A tulajdonost védő törvényi előírások, hogy a haszonélvező nem adhatja el a haszonélvezetet, és arról nem lehet végrendelkezni sem, továbbá a tartozásai miatt a haszonélvező csak a saját vagyonával felel.

Ezek után bizonyára sokakban merül fel az a kérdés, hogy a haszonélvezetet milyen módon lehet megszüntetni?

Nos, a tulajdonosoknak itt sincs könnyű dolguk, ugyanis pusztán a lakás eladásával a haszonélvezet nem szűnik meg automatikusan.

A haszonélvezet kizárólag a haszonélvező beleegyezésével szüntethető meg, amelyre leggyakrabban az ingatlan eladásakor szokott sor kerülni. Ebben az esetben a haszonélvező az adásvételi szerződésben mond le a haszonélvezeti jogáról, és azt, mint szerződő fél írja alá. Természetesen a haszonélvező abban az esetben is lemondhat a haszonélvezeti jogról, ha ezzel egyidejűleg nem kerül sor a lakás adásvételére. Fontos azonban, hogy a nyilatkozatát írásban, ügyvéd előtt szükséges megtennie, amit később a földhivatalba is be kell nyújtani a haszonélvezeti jog ingatlan-nyilvántartásból való törlése céljából.

Egyéb esetben a haszonélvezet csak a meghatározott idő lejártával, vagy holtig tartó haszonélvezeti jog esetében a jogosult halálával szűnik meg.

Abban az esetben, ha a haszonélvező a lakást nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, a tulajdonos tiltakozhat, amennyiben azonban a tiltakozás nem vezet eredményre, megfelelő biztosítékot követelhet. Ha pedig a haszonélvező nem ad megfelelő biztosítékot, a tulajdonos kérheti a bíróságtól a haszonélvezeti jog gyakorlásának megfelelő biztosíték adásáig történő felfüggesztését.

(Forrás: Dr. Bihari Ákos ügyvéd, a Jogado Blog szakértője)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod? Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket felújítással kapcsolatban itt találsz >>>