Ha zártkerti ingatlanod van, erről mindenképpen tudnod kell!

2016.02.01. Releváns

2016 december 31-ig még ingyenes a helyi földhivatalnál a zártkerti ingatlan átminősítése. Cselekedj te is, hiszen a zártkertre már jóval több szabály vonatkozik, mint eddig.

Magyarországon több százezer zártkertet tartanak nyilván a földhivatalnál, melynek idén még az átminősítése ingyenes lesz. Mivel a zártkert hivatalosan mezőgazdasági területnek számít, ezért a tulajdonosnak minden esetben művelnie kell azt. Ha ez nem történik meg, akkor súlyos bírságot is kiszabhatnak.
De ez csak egy probléma a zártkerttel. Ezen kívül még hitelfedezetként sem fogadják el bankokban és még lakcímkártya sem kérhető rá.
De még ez sem minden! A zártkerti ingatlanra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a szőlő vagy termőföld értékesítésénél, tehát a helyi gazdák elővásárlási jogot élveznek a megvételnél, az adás-vételre pedig a földbizottságnak kell rábólintania.
Mivel zártkertként van nyilvántartva egy “kertes ház” és ez pedig mezőgazdasági területnek számít, így lehet olyan sajnos, hogy az eladás során a magasabb ár miatt telekspekulációra gondol a bizottság, így nem engedélyezi az eladást. Ráadásként ez is természetesen több hónapos hosszú procedúra után derül ki.

2016 december 31-ig még díjmentesen át lehet minősíttetni a helyi földhivatalnál a zártkerti ingatlanokat. A Földművelésügyi Minisztérium nem fogja meghosszabbítani ezt az időtartamot, így ha ingyen szeretnéd megoldani ezt a procedúrát, akkor mindenképpen még 2016-ban cselekedj.

Az átminősítéshez szükséges nyomtatványt ide kattintva éred el.

(Forrás: almaimotthona.hu)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket ingatlanvásárlással kapcsolatban itt találsz >>>