Ezermilliárdos segítséget nyújtott a jegybank a devizahitelesek számára

2017.09.21. Releváns

A rendszerváltás óta a legszélesebb körre kiterjedő, legmélyebbre gyűrűző pénzügyi veszélyt a devizahitelezés jelentette. A devizahitelezés kivezetését a 2014. évi forintosítás és a bankok által tisztességtelenül felszámolt költségek elszámolása biztosította. Erre a jegybank – a devizatartalékából – nyolcmilliárd eurót bocsátott rendelkezésre. Az elszámolás körülbelül ezermilliárd forinttal csökkentette a háztartások adósságát.

Immár 2013 óta nyereséges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdálkodása, aminek köszönhetően az idei éve 162,2 milliárd forintos, nagy biztonságot jelentő eredménytartalékot tudott képezni. Valamint a 2015. évi eredményéből ötvenmilliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe 2016 folyamán. E kettő összege magasabb, mint a forintosításhoz kapcsoló átváltáson realizált 136 milliárd forintos árfolyameredmény. Hamis ezért az a Magyar Nemzet című napilapban megjelent híresztelés, miszerint a jegybank a devizahitelek kivezetésekor keletkezett árfolyamnyereségét költi különféle célokra – szögezte le közleményében az MNB.

Hozzátették, emellett a jegybanki lépések segítségével 2017-ben hatszázmilliárd forinttal lettek alacsonyabbak a költségvetés kamatkiadásai, 2013 óta pedig több mint 1600 milliárd forint az állami kamatmegtakarítás.

A jegybank kifejtette: a rendszerváltás óta a legszélesebb körre kiterjedő, legmélyebbre gyűrűző pénzügyi veszélyt a devizahitelezés jelentette. A pénzügyi válság, a svájci frank árfolyamának erősödése és a hitelkamatok egyoldalú emelése tízezrek lakhatásának elvesztésével fenyegetett. A devizahitelezés kivezetését a 2014. évi forintosítás és a bankok által tisztességtelenül felszámolt költségek elszámolása jelentette.

A jegybank nélkül nincs forintosítás

A forintosítás nem lett volna lehetséges, ha az MNB nem bocsátja rendelkezésre devizatartalékából az ehhez szükséges nyolcmilliárd eurót. Az elszámolás körülbelül ezermilliárd forinttal csökkentette a háztartások adósságát. Jó időzítéssel a devizahitelek konverziós árfolyamát még azelőtt sikerült rögzíteni, mielőtt a svájci frank tovább erősödött volna. A korábbi svájci frank alapú lakáshitelek átlagos havi törlesztőrészlete így 25 százalékkal csökkent, és a gazdaság és több tízezer háztartás megszabadult a devizahitelek által okozott hatalmas tehertől és fenyegetettségtől.

A jegybank a forintosításhoz kapcsolódó átváltáson keletkezett árfolyameredményénél (136 milliárd forint) nagyobb összeget helyezett eredménytartalékba (162,2 milliárd forint) illetve fizetett be a költségvetésbe (50 milliárd forint). A jegybank – tartalékok képzése helyett – ugyan befizethette volna a korábbi évek eredményét a költségvetésbe, azonban ezt az európai uniós elszámolási szabályok miatt a kormány nem fordíthatta volna a devizahitelesek megsegítésére anélkül, hogy a költségvetési hiány drasztikusan meg ne emelkedett volna – pontosan ugyanannyival, mint jegybanki befizetés nélkül. A devizahitelesek közvetlen megsegítésére a jegybanknak nem volt törvényi felhatalmazása.

Mérséklődő kamatkiadások

Az 50 milliárd forintos osztalékfizetés mellett az MNB más csatornákon is segítette a költségvetést. A jegybanki alapkamat inflációs cél elérése érdekében hét százalékról 0,9 százalékra mérséklése és az MNB Önfinanszírozási programja segítségével végbement állampapírpiaci hozamcsökkenés hatása ugyanis a költségvetési adatokban is tükröződik. A kamatkiadások 2013-ról 2017-re a GDP 4,3 százalékáról 2,6 százalékra mérséklődtek, ami csak 2017-ben mintegy 600 milliárd forint megtakarítást jelent. A kamatkiadások csökkenésének kezdete óta összesen több mint 1600 milliárd forint a megtakarítás ahhoz képest, mintha a korábbi magas hozamszintek fönnmaradtak volna.

(Forrás: hirado.hu)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod? Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket felújítással kapcsolatban itt találsz >>>

Címkék:  , ,