Alig védhető trükkök a lakáspiacon

2016.04.29. Releváns

Ijesztő szellemvasútnak is tűnhet az ingatlanvásárlás menete, ha számba vesszük a lehetséges buktatókat, de ha odafigyel a vevő, sikerrel veheti a próbákat. A csokosok külön is jó, ha felvértezik magukat vásárlás előtt.
Zsinórban több súlyos csalással is találkozott az elmúlt pár hétben Nagy Zoltán ingatlanjogász, ráadásul olyanokkal, amelyek nehezen kivédhetőek. Három hét alatt, három hamisított tulajdoni lappal találkozott a praxisában, és más ingatlanos is beszámolt hasonló esetről.

Valaki biztosan rosszul jár

Mint az Etikus Ingatlanosok Egyesületének munkatársa elmondta, az egyik lehetséges csalás, hogy a jogos tulajdonost kitúrják az ingatlanból, miután idegenek hamis papírokkal a saját nevükre íratták azt a földhivatalban. Mindez úgy történik, hogy a tulajdonos nem is tud róla. Ha a csalók a bűncselekménnyel szerzett lakást vagy házat eladják, akkor a vevő nagyon nehéz helyzetbe kerül.

Ekkor a bíróság feladata dönteni, hogy az eredeti tulajdonos vagy a vásárló viselje a veszteséget, ami mindenképpen előáll, ha a csalók eltűnnek a milliókkal, illetve eltüntetik a pénzt, és nem lehet rajtuk behajtani.

Az is előfordult, hogy az eladás előtt kevéssel hamis papírokkal a jelzálogot törölték az ingatlanról. A vevő kifizette a vételárat, aztán szembetalálkozott a zálogjog birtokosával – ez lehet például egy bank –, aki perelni kezdett a jussáért.

Hozzátette, hasonló hamisítós trükkök a kilencvenes években fordultak elő nagyobb számban, aztán visszaszorult a jelenség, most pedig meglepve tapasztalja, hogy rövid idő alatt ismét több ilyenbe belefutott.

Nincs százszázalékos védelem

Nagy Zoltán szerint az efféle csalások ellen nincs százszázalékos védelem, ami ijesztően hangozhat, de utóbbi esetben annyit például érdemes lett volna megtenni, hogy a vevő, illetve az ügyvédje jobban utánanéz a friss törlésnek, felhívja a jogosultat, és megkérdi, valóban megszűnt-e a zálogjoga az ingatlanon.

Persze, ez utólagos tanulság, lehet, hogy még egy tapasztalt ügyvéd sem járt volna el így, miután a tulajdoni lap látszólag rendben volt – tette hozzá.

Szimatolgató kaukázusi, rugalmatlan szomszéd

Az sem mindegy, terhelik-e az ingatlant szolgalmi jogok, például jó, ha még időben kiderül, hogy a szomszédnak biztosítani kell a vezetékfeketést vagy az átjárást a telken. Társasházak esetében a közös kerthasználat sok esetben természetes, ám gyakran problematikus.

Az eladó általában nem köti a vevő orrára, hogy van olyan szomszéd, aki hétvégente oda engedi ki a kaukázusi juhászát szaladgálni, szimatolgatni, vagy nem egyértelmű, hogy füves pihenőhelyként vagy parkolóként használják, esetleg a földszinti lakó saját medencét vagy homokozót készül odatelepíteni.

Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja szerint a lakóközösség összetételére sok vevő rákérdez, nem csak az szólhat a vásárlás ellen, ha antiszociálisak a szomszédok, de az is, ha az érdeklődő azt sejti, rugalmatlan vagy kispénzű a közösség, ezért nehéz lenne bármilyen változtatást, közös beruházást, épületjavítást, karbantartási munkát, felújítást keresztülvinni.

Ha a repedés átlós

Lakás esetén, az ingatlanon lévő terhek mellett, annak szintén érdemes utána nézni, hogy a társasháznak vannak-e adósságai, mert annak rendezése várt költségekkel járhat az új lakó számára is. A rezsinél is tanácsos óvatosnak lenni, nem biztos, hogy az eladó által említett összegek mindenben megfelelnek a valóságnak, ezért hasznos lehet elkérni néhány havi fűtés, villany, gáz- vagy közösköltség-számlát.

Az ingatlan műszaki, statikai állapotát, az építésekor használt anyagokat szakemberrel kell ellenőriztetni, ha a vevő nem akar kellemetlen meglepetéseket. Egy első látásra csinos családi háznak is lehetnek súlyos hibái, amelyeket nem vagy csak nagyon drágán lehet javítani. Komoly bajra figyelmeztethetnek például a falakon futó vékonyabb repedések is. Ha ezek átlósak, akkor lehet, hogy a rossz alapozás miatt süllyed az épület.

Ember tervez

Ha valaki tetőtér-beépítésben gondolkodik a födémet és a falak teherbíró képességét is különös gonddal kell, hogy megvizsgálja. Volt már abból is utólagos vita, hogy nem az új tulajdonos nem a várt minőséggel találkozott, amikor belefogott volna a bővítésbe.

Amennyiben faltologatást tervez a vevő, ugyancsak építész véleményét kell kérni. Ha két egyben árult lakás összenyitásáról van szó, akkor a társasházi szerződést is fontos lehet tanulmányozni, mert lehet, hogy a dokumentum a vevői elképzelések útjában áll.

Kenjükbesárral-módszer

A szigetelésről, vezetékekről való információkérés szintén alap a vásárlás előtt, a nyílászárók állapotát pedig ránézéssel is könnyen fel lehet mérni. Kivéve, ha az eladás előtt a tulajdonos a „kenjük be sárral” technikát alkalmazza, vagyis gyorsan, felületesen lekeni festékkel a rohadó, penészedő ablakkereteket, falakat. Szőnyeggel is fontos hibák leplezhetők, nem csak az agyonkopott parketta, de a padlóba ivódott macskavizelet is, amit sehogy sem lehet eltávolítani.

Az is előfordult, hogy utólag derült csak ki a vevőnek, hogy a megvásárolt lakás bauxitbetonból épült. Ennek az anyagnak a hátránya, hogy megszilárdulás után szilárdságcsökkenést okozó kémiai reakciók indulnak meg benne. Ebből főleg akkor lehet baj, ha a falak hosszabb ideig áznak, nedvesednek. Hasonlóan vigyázni kell a martinsalakos szerkezetekkel, mert vízzel érintkezve szétrepedezik, elporlad az építőanyag.

Alkoholtól az atomhulladékig

Van azonban, amikor az eladó sem feltétlenül tudja, mit értékesít, például azbesztes ingatlant. Ez a rákkeltő anyag szintén sok épületben előfordulhat, úgy, hogy azzal adott esetben senki sincs tisztában. Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének (MASZ) elnöke tavaly azt nyilatkozta, nagyon sok panelházban található még egészségkárosító azbeszt, a pontosabb ismeretekhez azonban felmérést kellene végezni, hogy a lakók tisztában legyenek azzal, milyen környezetben élnek.

Telkek esetében, főleg, ha ipari, illetve szennyezett terület volt a szomszédban szintén érdemes tájékozódni, nehogy mérgező anyagokat tartalmazzon a talaj. Egy esetben az érdeklődő ezt megtette, és szakértői véleményt, illetve mintavételt kért az eladótól, aki egy volt szovjet laktanya melletti földdarabot árult. A földben ilyen helyen az alkoholtól az atomhulladékig bármi lehet – tette hozzá az ügyvéd.

Halott hölgy

Nem csak veszélyes anyagok jelenthetnek problémát a vevőnek, megtörtént, hogy valaki azért panaszolta be az eladót, aki örökölte az ingatlant, hogy eltitkolta előtte, milyen tragédia történt a falak között. Az eredeti tulajdonos idős hölgy ott halt meg, a holtteste pedig hónapokig feküdt a lakásban, amit az új lakó nehezen dolgozott fel. Máshol az derült ki, hogy öngyilkos lett az előző lakó.

Nagy Zoltán szerint azonban ilyen esetekben nem várható kártérítés, mert a jogszabályokból nehéz levezetni, mi is a probléma az ingatlannal. Beák Attila megjegyezte ő is egy régi épületben dolgozik, ahol már számos tragédia történhetett, mint minden korosabb ingatlanban, csak erről nem sokan tudnak, illetve képzelegnek.

Ingatlanturisták

Hacsak nem az úgynevezett ingatlanturisták. Nem csak az eladó okozhat ugyanis bosszúságot a vevőnek, hanem az érdeklődők is neki. Ennek egyik furcsa esete, amikor olyanok jelentkeznek be egy ingatlan megtekintésére, akik egyáltalán nem akarnak vásárolni.

Beák Attila szerint jellemzően olyan unatkozó emberekről van szó, akiknek kifejezetten jó vasárnapi, cukrászda előtti program lehetőleg minél nívósabb, exkluzívabb ingatlanok meglátogatása. Őket viselkedésük, megjegyzéseik alapján viszonylag jól be lehet azonosítani – utólag – tette hozzá.

Hiába szimpatikus

Nagy Zoltán általános tanácsként hangsúlyozta, azért, hogy a későbbi kellemetlenségek, viták vagy éppen több tízmilliós károk elkerülhetők, illetve viszonylag jó eséllyel perelhetők legyenek, a vevőnek a lehető legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és a szerződésbe is bele kell foglalnia, hogy milyen tájékoztatást kapott az ingatlanról.

Így könnyebb rábírni az eladót, hogy később felelősséget vállaljon az esetleges elleplezett hibákért. Az íráshoz, illetve a mondottak ellenőrzéséhez akkor is ragaszkodni kell, ha az eladó jó hangú, szimpatikus ember – hangsúlyozta.

Felesleges hazugságok

A vevővel való találkozás után, a potenciális vásárló határozottsága esetén az eladó akár feleslegesnek is gondolhatja a hazugságokat. Előtte azonban gyakran hasznos eszköznek tartja, akárcsak egyes ügynökök. Ők gyakran már a hirdetésekben is igyekeznek megtéveszteni, csúsztatni – például az ingatlant néhány utcával odébb.

Nem ritka, hogy a hirdetésben egyszerűen máshová, kedveltebb utcába teszik a lakást, mint ahol az valóban elhelyezkedik, de olyan is előfordul, hogy a rendkívül vonzó paraméterekkel ajánlott ingatlan nem is létezik, csupán csalinak szolgál, hogy kapcsolatba léphessenek az ügyféllel.

A csokosokra is rájárhat a rúd

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője szerint az ilyen hirdetések mindenképpen károsak. Bár a nagy számok törvénye alapján beeshet olyan vevő, akik így kerül, aztán marad kapcsolatban a trükköző ingatlanossal, ám az effajta reklám összességében ez rombolja a piaci bizalmat.

Az elemző szintén a nem kívánatos jelenségek közé sorolta azokat a hirdetéseket, amelyekben közlik, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevőknek drágább lesz az ingatlan. Az eladó ezt azzal indokolhatja, hogy a készpénzes vevőhöz képest a csokosok több időt és ügyintézést igényelnek, ami pedig anyagi hátránnyal is járhat az ingatlan tulajdonosa számára.

Milliókat spórolhat a jó ingatlanközvetítő

Azt is több ingatlanos hangsúlyozta, hogy a helyszínre vitt építész, statikus, közgazdász, jogász és egyéb szakemberek mellett, a közvetítőnek is fontos szerepe lehet a csapdák elkerülésében, sőt akár több feladatot egyedül is képes lehet ellátni, és milliókat spórolhat az ügyfelének.

A rossz ügynök azonban csak nehezítheti a vevő dolgát. A hirado.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint az ingatlan piac utóbbi években indult fellendülése miatt olyan közvetítők is megjelentek a piacon, akik nem nyújtanak valódi szolgáltatást, azt azonban drágán teszik.

A kóklerek kiszűrésére a biztos szakmai háttérrel rendelkező ingatlanközvetítő irodák egyesületbe tömörültek. Az Etikus Ingatlanos Egyesület célja, hogy bemutassa az ügyfeleknek, mely közvetítőket érdemes választaniuk.
(Forrás: MTI.hu)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket felújítással kapcsolatban itt találsz >>>