MENNYIT HAZUDJAK NEKED

2013.04.23. Szűcs László

 

Ezt a cikket is több megtörtént eset inspirálta belőlem, mivel sok emberrel történt beszélgetésem folytán annyira nyilvánvalóvá vált, hogy néhányan úgy tesznek, mintha szeretnék, ha hazudnának nekik.

Ingatlanosként megbízásfelvételkor nem egyszer próbálták belőlem „kihúzni”, hogy „Ön erre mennyit gondolt?”, „Ön szerint mennyit ér?”, „Mit gondol, mennyiért tudja eladni ezt az ingatlant?” és hasonló kérdések, mely kérdésekbe általában a kezdő ingatlanosok rendre belefutnak, bekapják a horgot, és bevállalnak egy árat, amely nagyon ritkán valósul majd meg.

 

Amennyiben az eladás alacsonyabb lesz, akkor azért volt hülye az ingatlanos, amennyiben magasabb lesz a tényleges eladási ár, akkor meg azért lesz inkompetens, hiszen alálőtte a tényleges értékénél.

Nem olyan ritka az a helyzet, hogy megbízásfelvételkor az eladó az ingatlanosnak szegezi a kérdést, és mintha a megbízás megadását, az ingatlan értékesítésére irányuló közvetítői szerződés aláírását legszívesebben attól tennék függővé, hogy az ingatlanos mennyit mond a házra, vagy lakásra, mint vélhető eladási ár. Ezt szegény ügynök persze megérzi: van, amelyik a csábításnak nem tud engedni, és blöfföl egy számot, csak hogy megszerezze a megbízást. Gondolja, majd menet közben úgyis kimagyarázza ezt: „jaj, de ezt nem tudtam”, vagy „azóta már csökkent a piaci ára” – ez utóbbit elég könnyű bemagyarázni, ha már egy jó ideje árulja, még akkor is ha nem éppen azóta csökkent le, hanem soha nem is volt annyi az ára.

Szóval „mennyit hazudjak neked?” – teszem fel a kérdést.

Íme egy tipikus ingatlanos kálvária: Az ingatlanos azt mondja, hogy ennyiért nem lehet eladni. Ez esetben ő egy unszimpatikus ember, és mást bízol meg, ugye? Azt, aki azt mondja, hogy el lehet adni többért is – ez érthető. Ezután ezzel a másikkal eladjátok majd végül közel annyiért, amennyivel alacsonyabb áron, amennyiért az elején még gondolni sem merted volna. Tehát nem az első embernek volt igaza, pedig mégis. Csak az első ember nem mondta azt, amit hallani akartál.

A másik verzió pedig: Te mondod meg az árat. Az ingatlanos pedig elfogadja, mert meg akarja adni az esélyét, hogy Neked legyen igazad. Elkezditek árulni, és menet közben kiderülhet, hogy az ár valójában akár 50%-kal is fölé van lőve. Na, ebben az esetben senkit sem hibáztathatsz, be kell látnod, hogy engedni kell. Ha nem látod be, idővel kijelented, ez az ingatlanos nem ért hozzá, vagy nem képes rá, és másnak is kiadod, vagy ezzel az előzővel egyenesen fel is mondod a megbízást. Árulod, árulod, majd végén megint oda jutsz – előbb, vagy utóbb, hogy saját magad megtapasztalod az ingatlanod árát: mert vagy megjön a vevőd záros határidőn belül, vagy nem, és akkor megint vagy egy újabbat keresel, vagy lejjebb engeded az árat, ha nem, feladod.

Amit nem szabad csinálnod, hogy feladod. A másik, amit nem szabad, hogy mindig másban keresni a hibát. A harmadik, hogy ne abban bízz meg, aki behazudik neked egy összeget, és fűt-fát ígér, hanem a szemednek higgyél, és ne kötelezd el magad csupán egy ingatlanosnál.

Legyen meg a lehetőséged több vonalon is árulni az ingatlanodat. Azért, mert egy vékony kis hölgyike megjelenik nálad, és elvarázsol, még ne gondold, hogy szakmailag is felkészült, nem beszélve, hogy 1 oldalas szerződésnél hosszabb megbízást ingatlan eladására én nem írnék alá.

Válogasd meg, hogy kivel üzletelsz.

Ezen kívül ne várd, hogy az ingatlanos állítsa be az irányáradat, de Te se legyél elrugaszkodva annyira, hogy orvost akarjanak hozzád hívni a vevők, vagy az ingatlanosok. Segítségül veheted a „Hogyan állítsd be az irányárat” című e-book, melyben megismerhető alapelveket egy évtizedet meghaladó megfigyeléseim alapján írtam össze. Talán segíthet Neked is előrébb jutni.

A teljes e-bookban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

árbelövés – Tudtad, hogy elérhetőek az eladási adatok bárki számára?

– Mi az, ami a legtöbb embernek eszébe sem jut, pedig ezzel rendkívül könnyű lenne az ingatlanok árképzése?

– Érdekel, hogy mi a hasonlóság az ingatlanközvetítő és a testépítő között?

– Te tudod, hogy mik azok az oltári nagy tévedések, amikkel az eladók többsége önmagát csőbe húzza az irányár beállításával kapcsolatban?

– Kíváncsi vagy rá, hogyan lőtték be az ingatlanok hirdetési árát régebben, és miért nem működik ez most?

– Hogyan függ össze az ember elmeállapota a különbségek és hasonlóságok észrevételével alkotott árképzéssel?

– Mi érdekli a legtöbb eladót, amikor rászánja magát az ingatlana eladására?

– Miért bukják el már az elején a négyzetméter árakkal az árképzést?

– Hogyan szabad az árcsökkentést kezelni?

– Mikor mondod egy ingatlanra, hogy „elkelt”, és hogyan szoktak az emberek ezzel brutálisan mellényúlni?

– Hogyan kezeld, ha egynél több vevőd van?

A TELJES E-BOOKOT ITT TUDOD MEGVÁSÁROLNI >>>

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Következő javasolt cikkünk…
INGATLANELADÁS LEZÁRÁSA: Vételi Ajánlat – soha ne mulaszd el írásban adni.>>>

Eladó ingatlanjainkat pedig itt láthatod >>>