HOGYAN KÉSZÍTS FEL EGY INGATLANT ELADÁSRA

2013.02.18. Szűcs László

Meglepő, hogy kis apróságokon milyen nagy dolgok múlnak – csak egy kis odafigyelés, gondoskodás, és az ingatlanunk akár 5-ször (!) nagyobb eséllyel indulhat az eladásra kínált ingatlanok mezőnyében.
 
Aki veszi a fáradtságot, ami nem több, mint kis érzékenység, és néhány óra, annak sokkal könnyebb dolga lesz, mikor jelentkezők, vevőjelöltek érkeznek hozzá, mert nem utólag kell kapkodnia, esetleg későn rájönnie, hogy gondatlanságból elveszített vevő(ke)t.

Kulturálatlan világunkban rengeteg morgási lehetőségünk van a felkészületlen közlekedésben részt vevők, a lerobbanó járművek, vezetni nem tudó autósok, miatti sokszor méltatlan helyzetek láttán

– Változtatni szeretnél? Akkor kezdjük a saját „házunk” vagy ha úgy tetszik „lakásunk” táján, és egy kicsit a világ is jobb lesz!

Előkészíteni egy ingatlant eladásra nem nagy ördöngösség, de a kis apró részletekben igen nagy hangsúllyal bír a vevők szemében, és hihetetlenül sok múlhat rajta a vevő hozzáállásában, és a vásárlásról való végső döntés meghozatalában.

GYORS ÖSSZEFOGLALÁS, AMIRE SZÜKSÉGED VAN:

1. Alaprajz (lakás, ház esetén);
2. Helyszínrajz (ha telked van): ez a felülnézeti térkép a telkedről ami a tervrajzodban, vagy a Földhivatalban megtalálható;
3. Helyrajzi szám: az ingatlanod legalapvetőbb azonosító száma, ami alapján a Tulajdoni lapot ki tudod kérni.
4. Fényképek (melyet ha Te megcsinálsz, megspórolsz 25 ezer Ft-ot), melyhez a leírást az ez utáni cikkben olvashatod.

Rengeteg ingatlantulajdonossal beszéltem már, és mindig meglepődöm, hogy legtöbbször a saját ingatlanjukról nincs meg a tulajdoni lapjuk. Mindegy, hogy régi, vagy újonnan kikért, de a jelen időpontban Földhivatali adatbázissal egyező adatokat tartalmazó tulajdoni lap olyan alapvetően fontos, mint az autónál a forgalmi engedély, vagy a törzskönyv. Tehát első, hogy legyen néhány példány az érvényes tulajdoni lap másolatából, amit a komolynak megítélt érdeklődőknek lehet adni.

Alaprajz, vagy komplett tervrajz: sajnos rengetegen félvállról veszik az ingatlanvásárláskor, vagy azután, hogy a papírokat elteszik, és nem rendezik össze egy jó kis papírdossziéban, melybe bőven beleférne ez az rajz és a továbbiakban felsorolt dokumentumok.

Eladó a lakóingatlanod? Nos, kutya kötelességed lenne átadni a házad, vagy lakásod tervrajzát a vevőnek kérés nélkül. – Képzeld el, ha már az első tulajdonos nem mulasztaná el átadni ezt, mikor eladja a következőnek, és így tovább, akkor sosem kellene újrarajzolni az alaprajzot, kivéve, ha átalakítanák a lakást.

Azoknak, akiknek családi házuk, illetve telkük van, harmadik a helyszínrajz, vagy térképmásolat, ami a telek felülnézeti térképrajzát ábrázolja a rajta szereplő házzal, vagy feltüntetett épülettel, illetve kitűzési vázrajz, mely a földmérőktől kérhető 1.000 Ft-os nagyságrendben, és a telek sarkai közötti vonalhosszúságokat akár centiméter pontosan megmutatja – ezt sem kell soha többet kikérni, ha nem változik a telekhatár.

Belterületen a megfelelő engedélyek hiánya időnként igen nagy port kavarhat akár még lakásoknál (főleg az újabbaknál fordulnak elő) is, ha kiderül, hogy nincs, vagy nincs meg. Ezek nélkül aligha érdemes egy családi házas belterületi lakóövezeti ingatlant megvásárolni.

Társasház esetén tipikus hibák vannak, mellyel a lakástulajdonosok nagy részét meg lehet fogni, és emellett simán elsétál a legtöbb vevő, majd később, mint leendő tulajdonos, azt sem tudja, hogy számára mi kötelező, és mi tilos.

Beépítetlen építési-, és egyéb besorolású teleknél szintén komoly megfontolás lehet a telek elhelyezkedése, és hogy mit lehet rá konkértan építeni, vagy milyen funkciónak felelhet meg a telek – nem árt előre tájékozódni.

Közművek: még beépült területeken a családi házaknál, sorházaknál, illetve ikerházaknál is, nemcsak telkeknél fontos tájékozódni.

Több tulajdonos esetén: Sokszor előfordult már, hogy több tulajdonos esetén egy, vagy több tulaj nem tartózkodott hosszabb ideje az országban, illetve egyik tulajdonos betegeskedett, vagy éppen hol el akarta adni az ő részét, hol nem, és így elég nehezen lehetett megoldani az eladást. A megfelelő előkészületek hiányában az ingatlan – függetlenül attól, hogy a jelenlévő tulajdonos(társ) mennyire szavatkozik, hogy ő „el akarja adni” – egyszerűen eladhatatlan.

A távollévő családtag, vagy tulajdonostárs jelenléte egy ilyen esetben alapfeltétele az ingatlan átruházásának, pedig megfelelően előkészítve, és egy kicsit előre gondolkozva nem jelentene gondot.

Egy tisztességes bemutatóhoz szükséged lesz tehát a fenti papírokra, melyeket ha már most összegyűjtesz, és beteszed egy dossziéba rendesen, azzal rendkívüli mértékben megkönnyítheted a vevőnek a döntést, és ezzel saját eladásod.

Az eladók jelentős része kötözködik az ingatlanossal, és a vevőkkel azon, hogy miért kell ennyi minden: „Mit bonyolítjuk?” „ő csak meghirdeti, és eladja”, meg ilyenek. – Biztosan van erre is példa, de ezekből szoktak lenni a meghiúsult adásvételi szerződések, az utólagos vevő általi visszakövetelések, bírósági perek, vásárlástól való visszalépések félretájékoztatásra illetve tájékozatlanságra hivatkozva.

Valójában normál esetben – ami persze igen kevés – már eleve rendelkezned kellene a szükséges papírokkal, és adatokkal az eladáshoz, hiszen anno neked is valahogy a birtokodba került – nem mentség ezalól az, amikor valakinek „az ölébe hullik”, tehát megörökli az ingatlant.

Persze nemcsak papíron kell előkészülni…

Amennyiben komolyan érdekel az eladás és a többi szükséges papírról a
„Hogyan készíts fel egy ingatlant az eladásra?” című ebookban találsz teljeskörű információt.

A teljes e-bookban az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

ingatlan_felkeszitese
 
Ha tudni akarod…
 
– mi az az eladási “turbó eszköz”, amit szinte senki nem használ, pedig a vevőnek borzasztóan szüksége lenne rá?
 
– konkrétan milyen dokumentumok kellenek ahhoz, hogy hatékonyan meghirdesd az ingatlanod, és hol jutsz hozzájuk?
 
– milyen megbízási szerződést érdemes és milyet nem szabad kötni ingatlanközvetítőkkel?
 
 
 
Ha kíváncsi vagy rá…
– hogy miben akadnak el a legtöbben lakáseladás során, és Te hogyan kerüld el ezt a helyzetet.
 
– hogyan tudsz segíteni egy távoli, külföldi, esetleg betegeskedő tulajdonosnak az ingatlanja eladásában?
 
Ha tudni szeretnéd…
– melyik „fajta” tulajdoni lapot érdemes kivenni, és hogyan tudsz hozzájutni a leggyorsabban, és legolcsóbban?
 
– hogyan tudsz magadnak, és a következő tulajdonosnak megmenteni már az első percben több tízezer forintot, és hosszú órákat az életéből?
 
Ha még nem tudod…
– a közművekről hogy győződhetsz meg?
 
– milyen első jelekből ismersz fel egy igazi vevőt?
 
– mi a felelőssége egy ingatlan tulajdonosának eladáskor?
 
Így teljesebb képet kaphatsz egy lakossági ingatlaneladás előkészítésről.

A TELJES E-BOOKOT ITT TUDOD MEGVÁSÁROLNI >>>
 
 
Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!
 
 
Következő javasolt cikkünk…
HOGYAN FÉNYKÉPEZZ LE EGY INGATLANT >>>
 
 
Eladó ingatlanjainkat pedig itt láthatod >>>