Szavak nélkül is mesélnek az építész dombházai

2017.07.05. Releváns

Ne csak olvasd, add is tovább!

Aki dombházat álmodott magának, azt nehéz lebeszélni arról, hogy ilyenben éljen. Valljuk meg, kár is lenne.

Nem véletlenül választják egyre többen ezt a megoldást, a dombház építés egyre népszerűbb. A környezetbarát otthonra vágyók számára jó hír az, hogy ezek az épületek semmivel sem kerülnek többe mint a hagyományos építészeti technológiával épült házak, sőt a természetes építési technológiáknak köszönhetően még olcsóbbak is, így bárki számára elérhetőek. Az energiafelhasználásuk is jóval alacsonyabb mint a hagyományos épületeké, bizonyos esetekben ez is nullára csökkenthető.

01_dombhaz

Előnyei
– energiatakarékos a fenntartásuk
– a belső hőmérsékletük kevésbé változik, mint a hagyományos épületeké
– ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben
– jó hangszigetelő
– nem igényelnek külső karbantartást (festés)
– beleolvadnak a természetes tájba

Hátrányai
– nedvesség lecsapódása a lakótérben,
– vízszivárgás
– a lakótér rossz akusztikája
– gyengébb levegőminőség

Típusai
– földréteggel fedett házak,
– hegy vagy domb oldalában kialakított földházak
– a föld alatt kialakított házak

02_dombhaz

03_dombhaz

Peter Vetsch  a környezettudatos, öko-építészet híve, már évtizedek óta tervez és készít földdel összeépített, különös házakat. Eddig több mint 90 földházat épített, melyek legtöbbje Svájcban van, de Németországban, Ausztriában és Thaiföldön is található egy-egy formabontó épülete.

Filozófiája szerint a mai épületek merev formái a konvencionális gondolkodás eredményei, pedig a mi globalizált társadalmunkban a családi és társadalmi változások rugalmas, multifunkcionális, személyre szabott megoldásokat követelnek meg az épített környezettől.

04_dombhaz

05_dombhaz

06_dombhaz

07_dombhaz

Leghíresebb munkája a Dietikonban található  lakópark, melyben 4000 m2-en 9 lakóházat építettek fel is. Az épületek szerkezete lőttbeton, mellyel minimális felülettel maximális területet sikerül befognia, még inkább javítva ezzel a földházak amúgy is remek energiafelhasználási értékeit. A formák kicsit emlékeztetnek az organikus építészet atyjának, a katalán Gaudinak munkáira.

Maguk a házak egy kis mesterséges tó köré épültek, lakóterületük változó, de bizonyos paraméterek minden házban megegyeznek. Ilyen például a tájolás, hiszen minden lakást úgy alakítottak ki, hogy a nappalik dél, a hálószobák pedig észak felé nézzenek, valamint az, hogy minden fürdőszobába jut természetes fény.

08_dombhaz

09_dombhaz

10_dombhaz

11_dombhaz

12_dombhaz

13_dombhaz.

14_dombhaz

15_dombhaz

16_dombhaz

Hazánkban is épülnek már dombházak. A Szentendrei-szigeten bámulatos dombházat építettek Mártiék, de a szlovák-magyar határ közelében, a hernádszentistváni ökocentrumban is magasodik egy. Az épülettel mutatják be a környezetbarát anyagok felhasználási lehetőségeit.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu, Fotók: erdhaus.ch)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod? Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket felújítással kapcsolatban itt találsz >>>