Járda építése kőből házilag

2016.02.10. Releváns

Első lépés – a járda helye
Az elsődleges szempont, a járda helyének kiválasztása – a járdát kialakíthatjuk dekoratív módon is, például szimmetrikusan vagy más dekoratív elrendezésben. Ha azonban a járdán járni is szeretnénk, érdemes a már meglépő ösvényeken kialakítani a kőjárdát. Ezután azt kell eldönteni, hogy milyen széles legyen a járda, illetve mettől-meddig érjen.

jarda1

Második lépés – tervezz

Ha nem tudod pontosan felmérni, hogy merre kanyarodjon a járda, milyen széles legyen, és mennyi kőre van szükséged, akkor rakd fel csak úgy a gyepre. Ezt tekinthetjük egy vázlatnak is. Bár időigényes és egy kis energiára is szükség lesz, mégsem érdemes kihagyni ezt a lépést, ugyanis így lehetünk a legpontosabbak. Ha már rögzíted a köveket és véletlenül nem úgy jön ki a minta, nem változtathatsz – ezért jó, ha először csak lerakod.

jarda2

Harmadik lépés – ásd körbe

Még pontosabb lehetsz, ha miután lerakod a köveket, körbe is ásod őket. Ha elég mélyre beásol, akkor utána már csak fel kell szedned a követ, kiszedni azt a részt a gyepből és a helyére tenni a követ. Így még a szép fű is megmarad közötte.

jarda3

Negyedik lépés – alapozz

Miután kiszedted a gyepet, áss olyan mélyre, amekkora maga a kő – sőt, kicsit lejjebb, ugyanis érdemes egy réteg homokot is alá tenned. Helyezd rá a követ, taposd bele a homokba vagy ütögesd bele egy fadarabbal. Ez után nézd meg vízi mértékkel, hogy egyenes-e és ha szükséges, egyengess rajta. Ha inog, akkor egyengess még kicsit a homokon!

jarda4

Ötödik lépés – élvezd a munkád gyümölcsét

Csináld meg ezeket a lépéseket az összes kővel, amíg készen nem leszel – majd élvezd munkád gyümölcsét!
Ha nem gyepes a terület – vagy felástad az egészet, gyep helyett apró kavicsokkal is kitöltheted a részeket. Hogy télen ne repedjen szét a belefagyó víz miatt, érdemes úgy csinálni a járdát, hogy egy nagyon picit lejtsen az egyik oldalra – így nem fog belefagyni a víz, hanem lefolyik.

jarda5

(Forrás: almaimotthona.hu)

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket felújítással kapcsolatban itt találsz >>>