Agrár: elhárultak az akadályok: be lehet nyújtani a kérelmeket

2015.04.16. Releváns

Múlt péntek óta adhatják be elektronikus úton egységes támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a gazdálkodók – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. A tényleges benyújtásra azután nyílt lehetőség, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) megjelentette az utolsó olyan rendeletet is, amelyre a kérelembeadásokhoz szükség van. E hét elejéig 10 ezer gazdálkodó indította meg a benyújtási folyamatot mintegy 700 ezer hektárra, csaknem 70 ezer hektárra pedig be is adták kérelmeiket.

Április elsejétől nyílt meg az egységes támogatási kérelmek idei benyújtási időszaka, de ténylegesen a múlt péntektől adhatják be igényléseiket a gazdálkodók. Gyuricza Csaba szerint a benyújtás azután vált lehetővé, hogy az elmúlt hét csütörtökén az FM megjelentette az úgynevezett kistermelői átalánytámogatásról szóló rendeletet. Ez volt ugyanis az utolsó olyan jogszabály, amelyre a kérelembeadásokhoz szükség van. A tárca összességében tíz ilyen rendeletet tett közzé az idén.

Az MVH informatikai szempontból is felkészült a kérelmek befogadására, ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb időleges zavarok nem lehetnek – mondta az elnök. E hét kedden például egy-másfél órás fennakadás volt a rendszerben, mert egyszerre sokan akartak belépni az elektronikus kérelem-beadási felületre, de az MVH a szoftverháttér megerősítésével elhárította a hibát – tette hozzá az elnök.

A hivatal adatai szerint e hét elejéig hozzávetőlegesen 10 ezer gazdálkodó indította meg, illetve fejezte be a kérelembenyújtást. A beadási folyamatot eddig több mint 700 ezer hektárra kezdték meg, mintegy 70 ezer hektárra pedig be is nyújtották igényléseiket. Várhatóan 170-180 ezer termelő összesen több mint 5 millió hektárra igényel uniós támogatásokat 2015-ben.

A gazdálkodók a jelenlegi szabályozás szerint szankciómentesen május 15-ig nyújthatják be kérelmeiket. Az ezután beadott igényléseknél a kifizethető támogatási összeg munkanaponként egy százalékkal csökken, június 9-től pedig már nem lehet beadni kérelmeket. A benyújtásra tehát még van idejük a gazdálkodóknak, de az MVH a minél hamarabbi beadásra hívja fel a figyelmet. Egyes termelőknek a benyújtás már most kifejezetten sürgős lehet, mert banki hitelfelvételeikhez szükségük lehet a tényleges támogatásigénylésről szóló dokumentumra.

Az idei beadási időszak megnyitása azt jelentette, hogy a gazdálkodók április elseje óta dolgozhattak az elektronikus benyújtási felületen attól függetlenül, hogy a beadási lehetőség csak múlt pénteken nyílt meg. Gyuricza Csaba szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a benyújtáshoz sok gazdálkodó kér segítséget az agrárkamara falugazdászaitól és tanácsot az MVH megyei kirendeltségein. Ennek oka, hogy az idén élessé váló új uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) a támogatási feltételek jelentősen változtak a korábbi szabályozáshoz képest.

Forrás: agrarszektor.hu

Téged NEM érdekelnek a cikkek? MOST akarod eladni az ingatlanod?
Akkor töltsd ki ezt a kérdőívet MOST!

Ha Te is keresed új otthonod, vagy eladnád meglévő ingatlanod, ne habozz vedd fel velünk a kapcsolatot >>>

Még több cikket ingatlan vásárlással kapcsolatban itt találsz >>>